Reklama

Krátkozrakost - vyléčení

Ilona (St, 24. 8. 2011 - 00:08)

Akomodace = přizpůsobování zakřivení čočky vzhledem ke vzdálenosti předmětů. Čočka nesouvisí se smyslovými elementy oka, ani se k nim nepřibližuje. Nemá proto funkci percepčního aparátu, tj. není orgánem, na kterém závisí vlastní pochod vidění.
Změna refrakčního stavu oka je způsobena změnou zakřivení lomivých ploch čočky a dalšími mechanismy. Jedná se o automatický reflex, který je ovládán i vůlí. Vlastní akomodace se skládá z aktivní složky (činnost ciliárního svalu) a složky pasivní (účast čočky, jejího závěsného aparátu a sklivce). Účinnost akomodace tedy ovlivňují především tyto dva faktory: schopnost čočky měnit tvar a síla ciliárního svalu.

Zrakový nerv vede impulsy ze sítnice chiasmatem, kde se nervová vlákna částečně kříží. Po několikátém přepojení končí v mozkové kůře týlního laloku, kde je sídlo zrakového centra. V těchto místě mozek na základě dodaných elektrických impulsů rekonstruuje obraz vytvořený na sítnici. Určitou roli při tom hraje i předchozí zkušenost – na jejím základě se například dotváří obraz nejasně viditelných předmětů. Člověk pak vidí to, co očekává, že vidí (což může vést k chybám a omylům).

Dáša (St, 24. 8. 2011 - 00:08)

No a jeste neco moudreho od...a že má někdo od 30 do cca 60 let totožný dpt bez změny mi vysvětlíš jak???????????????????

ivuš (St, 24. 8. 2011 - 00:08)

No a jeste neco moudreho od...POUČKY STUDIE KECY (I KDYŽ NĚKDY POTŘEBNÝ TO JO.-) ) ALE JINAK POUČKY POUČKY.kDYBY TI NĚKDO mÍŠO ŘEKL,ŽE JE DANÝ ŽE V 50 BUDEŠ MÍT 10 DPT PROTOŽE TO LIDI MÍVAJ A PŘIŠLI NA TO A OD TEĎ TO PLATÍ,myslím že bys těch -10 chytnul jak chřipku od souseda,to jsi celej ty.Nikdy tě nenapadne překonat razítka,studie,jiný ???ty bejt na dráze doběhneš vždycky jako jeden z davu.Ale pamatuj "vepředu a na kpci je vždycky víc místa" než tam dole kde se tísní většina.Věř mi.Měj se fajn

--- (St, 24. 8. 2011 - 00:08)

BTW ja vubec nejsem proti...takže seš jen naštvanej že je možno změnit získané a ty máš vrozený? a proč by nešlo vrozený??:-) přirovnal bych to asi jako že dalekozraký oko vrozený a získaný = je úplně stejný člověče=prostě tu vadu teď má=rozumíš??
a pak jsou lidi sorry ale jsou lidi co s jednou nohou sedí na vozejku a lidi co se naučej chodit s umělou.Bohužel a tím se neposmívám,ale ti druzí si vážej sami sebe a mají se rádi jaký jsou a snad mají kolem sebe i lidi který je mají rádi tak i tak.Ne pro nohy ale pro duši!!! apropo
TY MÁŠ STÁLE DVĚ!!!OČI!!!!!

!!!!!!!! (St, 24. 8. 2011 - 00:08)

S pani dr se neda nez... a co se tak zeptat TEBE proč by měl člověk v padesáti oddalovat vadu,když to podle tebe nějaký cvičení vůůůůbec nefunguje.

a jestli funguje na oddálení vady(tedy logicky cvičení dostává a udržuje oko ve vidícím stavu) proč by nefungovalo cvičení v obnovení vidění??? asi jako ochablý sval co po zacvičení tě drží na nožičkách???bo když je měl kámoš po operaci ochablý nemohl chudák udělat pomalu krok,zamysli se:-))

iva (St, 24. 8. 2011 - 00:08)

No to uz je uplne mimo....akomodační svaly?ty jsi snad nelitej fernetem ne? jsou okohybné svaly které pomáhají akomodovat:-)))

Lucie (St, 24. 8. 2011 - 00:08)

mno možná máš potíž s vyjadřováním,emocemi apod.JAKO MY OSTATNÍ Michale,to není posmívání,my všichni s tím máme možná větší potíž než ostatní neb ostatní mají potíž v jiném orgánu.
OČNÍ VADY A NEMOCI

Zrak je nejdůležitějším a nejcennějším lidským smyslem. Zprostředkovává lidem přes 80% veškerých informací. Umožňuje člověku orientovat se v prostředí, ve kterém žije, porovnávat a vnímat např. tvar, velikost, barvu, vzdálenost, hloubku, klid a pohyb v okolním světě. Zrak má rozhodující vliv na utváření představ, rozvoj paměti, pozornosti, řeči i emocí. Částečná nebo úplná ztráta zraku způsobuje vážné a nenahraditelné ztráty v oblasti smyslového poznání.

--- (St, 24. 8. 2011 - 00:08)

Když tu MICHALE odkazuješ na wikipedii tak si prosím přečti,že akomodaci ovládají okohybné svaly.A ty jak známo když zakrní-člověk mnoho nevidí:-)

Akomodace čočky

Hlavní funkcí čočky je upravit ohniskovou vzdálenost oka, aby bylo umožněno zaostření objektů v různé vzdálenosti od oka. Toto přizpůsobování je známo jako akomodace. Akomodace se dá přirovnat k zaměřování videokamery a je zde řízeno nervovou soustavou a prováděno soustavou svalů kolem čočky. Díky akomodaci čočky vznikne ostrý obraz.

Na krátkou vzdálenost jsou ciliární svaly ochablé a čočka tlustší, proto láme světlo více. Na větší vzdálenost se čočka napíná do stran (rozšiřuje) a tím se naopak index lomu snižuje.

--- (St, 24. 8. 2011 - 00:08)

No to uz je uplne mimo....NO JISTĚ AKOMODACÍ pomocíííííí svalu:-))

david (St, 24. 8. 2011 - 00:08)

No to uz je uplne mimo....No to uz je uplne mimo. Trosku v tom mate bordel. Co teda zlepsuje videni? Cviceni okohybnych svalu nebo akomodacnich svalu.---------------

bordel v tom máš ty-ke zlepšení akomodace dochází cvičením OKOHYBNÝCH SVALŮ=JEDNA A TA samá VĚC VIZ---
akomodace – přizpůsobení oka pohledu na blízké či vzdálené předměty. Děje se různým oploštěním nebo vyklenutím čočky pomocí svalu (m. ciliaris) obsaženého v řasnatém tělese oka (corpus ciliare).

(TEDY NORMÁLNÍM POHYBEM!!!I KDYBYS NECVIČIL ALE VÍC CIVĚL NA HOLKY:-)
ALE ANO,CVIČENÍM lze udržet akomodaci do vyššího věku

david (Út, 23. 8. 2011 - 23:08)

Asi jen jeden dotaz. Ty vidis...ale ano věřím -)))) BO vidim blbě ale líp než před rokem,TOTIŽ CVIČIM OČIMA I MOZKEM:-))

Michal (Út, 23. 8. 2011 - 20:08)

No a jeste neco moudreho od odborniku, pro ty co nechapou scitani dioptrii:
V případě oka, které vidí do dálky ostře bez korekce, představuje presbyopie brýle do blízka s hodnotou cca +2dpt.

Poněkud jiné je to s hodnotami do blízka u myopů a hypermetropů. Hodnoty korekce do blízka se od „dálkových“ odečítají, resp. přičítají. Pro názornost je lepší uvést příklad. Např. myop s korekcí - 2dpt uvidí ve 45 letech do blízka pohodlně bez brýlí (korekce = 0, protože -2+2=0). Myop s korekcí -5dpt bude mít po 45. do blízka kolem -3dpt (-5+2=3). Naopak hypermetrop s +2dpt bude po čtyřicítce potřebovat do blízka o další 2dpt navíc, tedy +4dpt.

Michal (Út, 23. 8. 2011 - 20:08)

Mozna si zkuste precist neco jako toto: http://www.videni.cz/refrakcni-vady/
dalekozrakost-hypermetropie/15-hyperopie

Michal (Út, 23. 8. 2011 - 20:08)

BTW ja vubec nejsem proti ocni joze. Problem je v tom, ze to opravdu resi jen ziskane syndromy a ne ty vrozene.
Prirovnal bych to asi k tomu, kdyz budete mit jednu nohu kratsi nebo klidne i obe, tak sebepilnejdim cvicenim vam nevyrostou, presto, ze vam to prospiva. Kdyz budete mit ochable a unavene telo, cvicenim ho dostanete do kondice.
Td se jen zamyslet nad tim jak vznika dalekozrakost a kratkozrakost. Unavou to vetsinou neni. Treba se nekde zeptejte

Michal (Út, 23. 8. 2011 - 20:08)

heleďte já chodila pár...S pani dr se neda nez souhlasit. Cviceni urcite muze oddalit presbyopii o nekolik let. Mluvi ale o tom, jestli clovek zacne nosit bryle v 40 nebo 50 a uz vubec nemluvi o myopii a uz vubec ne o hypermetropii. Co tak se ji na to zeptat?

Michal (Út, 23. 8. 2011 - 20:08)

Mělo by toto cvičení...No to uz je uplne mimo. Trosku v tom mate bordel. Co teda zlepsuje videni? Cviceni okohybnych svalu nebo akomodacnich svalu. Jsou to naprosto rozdilne skupiny a nesouvisi spolu. Navic akomodaci nelze cvicenim udrzet do vysokeho veku.

Michal (Út, 23. 8. 2011 - 20:08)

Mělo by toto cvičení...Asi jen jeden dotaz. Ty vidis dobre? Pokud ano, nema smysl o tom dale hovorit bo nepochopis. Syty hladovemu neveri.

ivuš (Út, 23. 8. 2011 - 19:08)

heleďte já chodila pár týdnů bez brejlí a chvílema cvičila a přečetla jsem věci který předtim na stejnou vzdálenost ani náhodou,takže to musí fungovat,snad vidim co vidim ne???.Ale chce to výdrž avyřešit jak to udělat nemuset si je brát a to jde v práci těžko,leda na dovolené.
i dr.to podporují-Doc. MUDr. Zuzana Hlinomazová, Ph.D., z Fakultní nemocnice Brno dodává: "Svým pacientům, pokud si stěžují na unavené oči, doporučuji nejprve dobrý spánek, a pokud ten nepomůže, oční jóga je výborným pomocníkem zvláště u počínající presbyopie. Cvičení může oddálit nutnost nošení brýlí až o několik let!"

david (Út, 23. 8. 2011 - 19:08)

Mělo by toto cvičení zlepšit vidění i pro dalekozraké?Nebo se to vztahuje jen na krátkozrakost?
Cvičení pomůže především v případě dalekozrakosti. Při zaostřování na blízko se totiž přímo uplatňuje posílení svalů cvičením. V případě krátkozrakosti je ten efekt pomalejší.U těchto cvičení jde o zlepšení metabolismu a prokrvení očí a okolních tkání, relaxaci a současně i posílení okohybných svalů. Posílení okohybných svalů bude mít za následek lepší schopnost akomodace (zaostřování).

--- (Út, 23. 8. 2011 - 19:08)

Uplne mimo. Psal jsem to asi...tak se na ty holky prostě podívej---------------
Zhorší-li se nám zrak, nasadíme brýle. Oko ani mozek se už nemusí namáhat. Brýle nám tak sice „vrátí“ schopnost ostrého vidění, ale ve skutečnosti situaci zhoršují – oční svaly nadále nepracují, nervová spojení časem „zapomenou“ na svoji původní funkci a emoce, které způsobily zhoršení našeho zraku, zůstanou ukryté hluboko uvnitř…Z našeho zrakového systému se stává invalida. A ve chvíli, kdy brýle sundáme z nosu, řekneme si: “Já nic nevidím“ – utvrzujeme tak sami sebe, že opravdu nevidíme.

Reklama

Přidat komentář