Reklama

Jste pro interrupci a potraty?

Pepan (Út, 11. 5. 2004 - 10:05)

Vsadim se, ze Jasmina se svym starym jsou priblbli panbickari z venkova. Tam to takhle mozna jeste chodi. Ale proberte se!! prave proto, ze jsme ve 21 stoleti, musime tohle regulovat, aby se takovyhle Jasminy a Misove nerozmnozovali....

Jasmina (Út, 11. 5. 2004 - 10:05)

Naprosto souhlasim s Misom. Katae: Takze pokud to dobre chapu, tak pokud otehotnim a mam muze, ktery me financne a materialne zajisti, tak si dite necham. Pokud ne, pujdu na potrat.Ja jsem vdana. Mam tri syny. Ten prvni byl neplanovany, nemeli jsme kde bydlet, muj manzel byl chudy ucitel a presto by nas nikdy nenapadla tahle varianta. Je to taky trochu o sobectvi...

katae (Út, 11. 5. 2004 - 10:05)

Takže miso, Ty jsi pro to, aby vznikla komise, která vyřkne ortel (jako za středověku), které dítě zavraždit odůvodněně a které je možné zavraždit s pouze nějakým důvodem a které necháte žít (pokud lidi nemají dost peněz na podplacení komise a lékařů)? (zavraždít dítě - s tímto termínem nesouhlasím, převzala jsem to z Tvých příspěvků).Takže pokud to rozhodne komise, je vražda dítěte v pořádku.No, fajn, miso, nepochybuju o tom, že bys byl dobrým předsedou této komise.

katae (Út, 11. 5. 2004 - 10:05)

Určitým způsobem o tom přece muž rozhoduje v každém případě. Pokud zajistí ženě potřebné zázemí, pak jen málokterá by přistoupila dobrovolně k potratu. Je to obrovská zátěž pro tělo a hlavně psychiku. Moje kamarádka se pro potrat musela rozhodnout a nikdy v životě si to neodpustí (je vdaná, má teď už tři děti a manžela, který ji nejspíš brzy psychicky utýrá). Navenek vypadají jako normální spokojená rodinka.Jsem pro právo ženy rozhodnout se o svém životě, muži nám to rozhodně neusnadňují, spíš naopak.

miso (Út, 11. 5. 2004 - 10:05)

Katae, vobec nic o mne nevies a sudis ma. Si uplne mimo

miso (Út, 11. 5. 2004 - 10:05)

Pozri ked je dieta len zalezitostou matky pokial je v nej tak nechapem preco potom ked sa narodi je uz zalezitostou oboch a otec musi platiti alimenty, ved to dieta je len a len jej.Ja zenam pravo rozhodnut sa neberem, sme v 21 storoci a pearl index podkoznych implantatov, vnutromaternicove teliesko ci Levonorgestrel je od 0.02-0.2 a v kombinacii takejto bezpecnej metody s povecme beznym kondomom je pravdepodobnost neotehotnenia hraniciaca s istotou.Ok Kokrouc takze konkretizacia je velmi jednoducha. Ak je zena znasilnena, poskodeny plod, tehotenstvo ohrozuje zdravie zeny fyzicke alebo psychycke vtedy je interupcia uplne v poriadku. Ale aby sa z toho nestala forma antikoncepcie nemoze sa to povolovat kazdemu bez zrejmeho , vazneho dvodu. Totis aj keby ho potom mlada matka nechcela moze ho dat na adopciu a po sprehladneni tohto procesi si moze 1000 cakajucich parov osvojit toto nechcene dieta ako vlastne. Myslim ze pri sucastnom demografickom vyvoji by to len prospelo. Dobre ze? .Bylinka sorry za ten plot:) som si nevsimol, len dufam ze sa susedovi neodmeni tak ze z toho otehotnie:)). Ides s pohrebmi do extremov tiez mozem napisat ze kedze to nie je do 3 mesiacov clovek ci ho dame po spontannom potrate zjest psom...Osobne neviem co sa s plodmi robi a krestansky pohlad nas nemusi zaujimat.Kedy podla teba vznika teda clovek? Uderom polnoci na 91 den? Preco? Ved vyvoj je uplne kontinualny od oplodnenia az po narodenie, a argumenty ze plod nie je sebestacny....to nie je ani na 91 den. Tak kedy vznika clovek? Prosim den napis.

Jasmina (Út, 11. 5. 2004 - 10:05)

Ja si myslim, ze Miso to v podstate mysli dobre. Ve vetsine veci s nim souhlasim. Ale je to o zodpovednosti. Proste se chovat tak, abych tohle pozdeji resit nemusela. Samozrejme, ze zena ma pravo. Ale co ti tatinkove? Ti nemaji pravo rozhodnout o tom jestli jejich dite bude nazivu nebo ne? Pokud otec existuje, pak by se meli rozhodovat oba.

katae (Út, 11. 5. 2004 - 09:05)

Všimla jsem si, že lidi, které rodiče vodí pořád za ručičku, kteří všechno v životě mají předložené na zlatém tácu, v ničem se neprosadí sami, nezvládnou se postarat ani sami o sebe, právě ti nejvíce odsuzují ostatní, to jsou skuteční sobci. Myslím, že Miso (a jemu podobní) by úplně změnili názor, kdyby museli své životní situace řešit sami a museli začít zodpovídat za své činy a názory.Jsem trochu škodolibá :-), ale přeju jim to.

Bylinka (Út, 11. 5. 2004 - 08:05)

Myslím, že diskutovat s Mišom nemá smysl, on je z těch, co jsou přesvědčeni o své jediné pravdě a on si vskutku za svým může stát, protože se jako muž nikdy do takové situace nedostane, aby musel řešit, jestli "zavraždí" své několikabuňkové "dítě". S úctou ke všem mužům, kteří se postaví svému otcovství čelem, ale Mišo, ona je to v mnohých případech jen a jen žena, která nese důsledky možná někdy nezodpovědného chování DVOU lidí a proto musí mít ONA právo rozhodnout a ne poslanci a ne demagogové jako třeba ty. Když podle tebe vzniká člověk už po oplodnění vajíčka, v případě spontánních potratů do 3. měsíce (o kterých často ani sama žena neví), navrhuješ vystavení úmrtních listů a pohřby se vším všudy? Pokud vím, to ani církev neumožňuje. Já neobhajuji interrupce, sama jsem se vždy snažila chovat tak, abych tuto dilemu nemusela řešit a naštěstí jsem doposud nemusela, ale znám ženy, které otěhotněly i přesto, že byly zodpovědné a kdo má právo říct: sorry, nevyšlo to, budeš mít dítě, jestli se ti to hodí nebo ne. P.S. A Mišo, když má žena poškozený "plot", zavolá si třeba souseda a on jí ho spraví :-)))

kokrouč (Út, 11. 5. 2004 - 07:05)

Neútočím na tebe, to byl jen takový povzdech.Když hodně zjednoduším to, co jsem tu už psal, tak já tvrdím jedno jediné - dítě ano či ne je záležitost rodičů, matky a otce, jejich dohody nebo nedohody, ale jen žena má a musí mít právo, přes všechna možná opatření, a ano, možná i nezodpovědnost, rozhodnout se sama, ona musí mít tu možnost volby.Míšo, nečetl jsi tu debatu asi celou, jinak bys věděl.Konečně - možná bys mohl ty (jiní se tomu vyhnuli) natvrdo konkretizovat jak si to představuješ - jsi komise, nějaká, a rozhoduješ o tom, komu potrat povolíš a komu ne, zkus to, vezmi v úvahu všechny možné aspekty a rozveď to. Možná se tahle debata dostane do jiné roviny - komu ano, komu ne.Jestli ses urazil, tak se omlouvám, to nebyl cíl.

j. (Út, 11. 5. 2004 - 00:05)

Jistěže nejsem pro zabíjení!!! Natož vlastních dětí!

miso (Po, 10. 5. 2004 - 22:05)

Kokrouc, ak som zle povedal dokaz co bolo zle , ale ak nie tak preco na mna utocis?Takze ja neviem ako sa vola pravo na zivot, zato ty ano ty si ten najmudrejsi co ma vo vsetkom pravdu ze. Tak dobre nech si. Ale aky egoizmus a demagogia. Nie je egoisticke zabit nenarodene dieta pre vlastnu nezodpovednost? Ja som za interupcie ak je zena v ohrozeni zdravia ci znasilnena poskodeny plot,..., ale predca sudny clovek nemoze len tak prist a niekoho zabit. To ze je to teraz lehalne do 3 mesiacov je len dohoda politikov, nema to nic spolocne s plynulim vyvojom jedinca ktoremu sa podla zakona zacina zivot odbitim polnoci na 91 den. Mas pravdu nikdy nebudem tolerantny k tym c zabijaju nevinnych, ci bezbrannych, ale mas pravdu mozno je to skoda ved v prirode by mal vyhravat ten silnejsi a rozumnejsi co v tomto pripade zena nesporne je. K tym poslednym poznamkam...neviem co chces povedat sorry.

kokrouč (Po, 10. 5. 2004 - 21:05)

Míšo, takoví, jako ty, vedou svaté války ve jménu něčeho, co pořádně ani sami neví, jak se jmenuje. Demagogie, egoismus, odmítání reality a konečně, naprostý nedostatek tolerance. Už jsem se zde ptal, ale obecně, takže se ptám tebe - víš vše o své vlastní rodině ? A do botníku jsi se už podíval ?

miso (Po, 10. 5. 2004 - 16:05)

Prave ze to beru ako antikoncepciu z nezodpovednosti. Tak potom mozme interupcie rozsirit az po porod pretoze to dieta je zavisle na matke stale nie len pocas prvych 3 mesiacov a potom zrazu uderom polnoci vhupne do 4 mesiaca a uz je to clovek chraneny zakonom. Ide len o spolocensku konvenciu, dohodu ktora nam urcila 3 mesiace ale s ktorou priroda a prirodzeny vyvoj nema nic spolocne. Preto este raz interupcie ano, ale len v pripadoch ktore som spominal

Hlava (Po, 10. 5. 2004 - 11:05)

Zacházíš trošku do extrémů Miso. Srovnávat potraty a vraždy asi nelze. Já si nemyslím, že ženy berou potrat jako antikoncepci. Možná to zní hnusně, ale já potrat za vraždu nepovažuji. Ano, dítě uvnitř matky je sice živý tvor, ale stále závislý fyzicky na matce a ta jako taková má právo se rozhodnout.

miso (Po, 10. 5. 2004 - 11:05)

Hlava ved to by sme mohli povedat ze by sme mali povlit aj bezne vrazdy, malo by to vela vyhod menej veznov, usetrene peniaze....ale ved to je blbost. Interupcie ano, ale len ak je zena znasilnena , poskodeny plod, alebo je ohrozeny zivot matky. Nemozeme dospiet k tomu aby bola interupcia nejbezpecnejsou formou antikoncepcie, stale je to totiz zivy organizmu, clovek.

Hlava (Po, 10. 5. 2004 - 09:05)

Ano, já jsem pro. Pokud by se interupce zakázala legálně provádět, tak by se prováděla ilegálně a za horších podmínek, než dnes. Pokud se žena pro interupci rozhodne a je seznámena se všemi možnými následky a riziky a i přes to chce interupci podstoupit, tak nevidím důvod jí v tom bránit.

charibda (So, 8. 5. 2004 - 00:05)

Připojila bych se za Kokrouče a s ním souznící názory. Nemyslím si, že v očích jakékoli ženy i dívky je interupce něco na způsob antikoncepce. Mám kamarádku, která šla v 16ti na interupci, protože antikoncepce prostě selhala a její partner ji v tom nechal. Měla z toho strach a myslím, že si užila svoje, jak psychicky tak fyzicky. To jen pro ty, kteří si myslí, že bychom my ženy používaly interupci jako antikoncepci. Nejsem pro zákaz potratů, nechť se každá žena rozhodne sama, je to její život a život jejího dítěte. Nechci pánům brát jejich názor, ale znám tolik rozvedených manželsví,kdy muž-otec odešel od rodiny a na dítě nepřispívá.... Co mi však nejvíce vadí, jsou možnosti volby. Leckterá by třeba na potrat nešla, ale dítě taky nechce. Proč stát raději neuzákoní anonymní porody, kdy by žena po šestinedělí řekla, zda dítě chce nebo nechce. Pokud by nechtěla, dítě by okamžitě bylo předáno k adopci...a její jméno již nikdy nebylo dáno v souvislost s tímto dítětem. O svém zdravotním stavu a rodinné anamnéze by mohla vyplnit jen nějaký dotazník, na kterém by figurovalo pouze jméno dítěte. Taky totiž znám několik rodin, které si dítě zoufale přejí a nic...A taky znám rodinu,která adoptovala dítě, poté co jim jejich 18ti letý jediný vymodlený syn zemřel na jakousi divnou nemoc, a ještě 5 let po vzetí dítěte do pěstounské péče museli chodit k soudu, kde se dostavila i biologická matka a znovu musela u soudu potvrdit, že se dítěte zřekává a že ho nechce.

Joan (St, 5. 5. 2004 - 14:05)

Jsem jednoznačně pro možnost i takovéto krajní možnosti. Jinak bude návrat k minulým století, kdy ze sexu měli potěšní jen muži, pro ženu to bylo vžy spojeno s otěhotněním , jakmile si manžela po porodu k sobě připustila. Dítě není na rok, je to zodpovědnost minimálně na 18-25 let, spíš do konce života.HA brát někdo nemůže - je to zátěž na játra - jsem toho dokladem, po 10ti letech nervů, abych si pilulku nezapomněla vzít jsem musela s HA skončit - špatné jaterní testy.Pokud bych neměla nejzazší možnost řešení, nebudu z toho mít žádné potěšení, protože je to prů...švih a abych na stará kolena v důchodu bych chodila s dítkem do tanečních!?Četla jsem názor, že orgasmus u ženy výrazně zvyšuje pravděpodobnost otěhotnění, já bych toto potěšení ženám zakázala...Někteří pánové a starší dámy(které orgasmus ani potrat nepoznaly) by mohli souhlasit, ne?Dokud nebude 100% antikoncepce, musí být zachována ženě možnost této, byť krajní volby.

slunečnice (St, 28. 4. 2004 - 21:04)

pro Peta:reaguji na tvoji odpověď na můj příspěvek.Nezlob se,ale v diskuzi Nanai trochu naivity cítím.Je prima schovávat se za krásně znějící

Reklama

Přidat komentář