Pame na fame
Obyvatelé Kréty patří mezi lidi těšící se nejdelšímu věku a nejlepšímu zdraví na světě. Řecká kuchyně je pestrou, chutnou a zdravou kombinací turecké, italské a arabské kuchyně. Pestrá je svou skladbou jídel, bohatých na zeleninu, grilované ryby, drůbež, dezerty z ovoce. Chutná je především proto, že k masu se podává tzatziki (nastrouhaná okurka s jogurtem), rajčata, vše dokořeněné bylinami (kopr, česnek, paprika, oregano, petržel). V Řecku vidíte mnoho starých lidí ve věku 90 let a více, zdravých, popíjejících frappé nebo ouzo. Je ale také pravdou, že v městech již mladí lidé dávají přednost stravě fast foodu, skládající se z hamburgeru a hranolek. Výskyt obezity a civilizačních nemocí tak zákonitě narůstá i zde. Starší generace Řeků se řídí přirozeně stylem stravování, který odborníci již řadu let zkoumají a nazývají ho středomořskou dietou. Tato ?dieta?, která je příčinou pevného zdraví a dlouhověkosti obyvatel středomoří spočívá na několika základních principech:
- Základem tuků je olivový olej. Řekové donedávna nepoužívali máslo nebo margarín, a dodnes tvoří olivový olej z 80 procentní (!) spotřebu tuků v řecké kuchyni. Olivový olej je vhodný na smažení i do čerstvých salátů, nebo místo másla na chleba (pokapáním krajíce chleba nebo si můžete vyrobit pastu z olivového oleje, kterou můžete mazat na chleba). Olivový olej obsahuje mononenasycené tuky, pro naše zdraví nejprospěšnější, dále vitamíny A a E, či antioxidanty, bránící rakovině. Pozor! Používejte pouze extra panenský olivový olej, který jediný obsahuje veškeré látky, neboť se vyrábí prvním lisováním za studena z oliv).
- Hojně je zastoupena zelenina (saláty, přílohy k masu).
- Maso se konzumuje libové drůbeží či ryby. Červené maso jí Řekové méně a pokud ano, tak libové z ovcí, nepřikrmovaných antibiotiky a hormony.
- K jídlu se pije menší množství zdraví prospěšného červeného vína či retsiny (víno s příchutí borovicové pryskyřice), bez barviv a konzervačních látek.
- Konzumuje se jen malé množství mléčných výrobků.
- Ovoce se často podává jako moučník.
- Potravina se často konzumuje ta, která roste v daném ročním období. Čerstvé ovoce a zelenina se připravuje především takové, které zraje a sklízí se v sezóně.
Tolik k základním principům středomořské diety. Existuje ještě jeden bod, který je velmi důležitý. Je jím způsob, jak Řekové obědvají. Na oběd si vyhradí dostatek času, jí v uvolněné atmosféře, beze spěchu a po obědě následuje siesta, odpočinek. Tento způsob je v ostrém kontrastu s uspěchaným obědem a sytou večeří v západním světě. Nejdelší délka života na světě právě ve středomořských státech ukazuje na správnost stravy v této oblasti. (Za připomínku stojí bestseller Johna Douillarda SEZÓNNÍ DIETA-VYSVĚTLENÍ ZÁHADY, JAK SPRÁVNĚ A PŘIROZENĚ ZHUBNOUT, částečně vycházející ze středomořské diety-vyjde v říjnu tohoto roku v českém vydání).
K typicky řeckým pokrmům patří z předkrmů pasta z jiker (taramosalata), řecký salát-ZDE, melitzanosalata (salát z lilku), mousaka, pasticio (obdoba lasagní), grilované ryby (mečoun, red mullet, gavras-malé rybičky), souvlaki (masový špíz), giros (jídlo rychlého občerstvení-maso z otáčejícího grilu v pitta chlebu), rajčata nebo papriky grilované a plněné rýží nebo sýrem. Nejznámějším sýrem je feta sýr, z ovčího nebo kozího mléka. Z dezertů kromě ovoce patří baklava (medový ořechový koláč), řecký jogurt s medem a halva.
Kali orexi ? dobrou chuť!
Autor: MUDr. David Frej
Komentáře
POJĎME SE NAJÍST.
- Odpovědět
Pošli odkaz