Reklama

Borelioza

Lymess (Pá, 17. 6. 2005 - 11:06)

Absence protilátek IgM v žádném případě nevylučuje nutnost léčby. Právě v pokročilé fázi nejsou zpravidla vykazovány protilátky IgM, i kyž jsou v těle přítomny živé borélie. U některých pacientů (20%), kteří mají symptomy boreliózy, může být i WB negativní. Pro stanovení diagnózy jsou rozhodující klinické přízanky, laboratoř může boreliózu pouze potvrdit, avšak nikdy ne zcela vyvrátit, byť by byly výsledky sebenegativnější.

Petra (Čt, 16. 6. 2005 - 17:06)

Ahoj Jarco a Daso. Diky za nazory, akorat holky ja nevim, co vic uz bych mela pro to udelat. Protoze skoro rok jsem behala po doktorech, testy na boreliozu zakladni mi delali za tu dobu 2x + 1x podrobne na infekcni klinice vcetne WB. A celkem vsichni rikaji to same, takze fakt uz nevim, co vic bych ja mela udelat, kdyz doktorum to takhle staci. Zkratka pro vsechny je to hranicni a pokud je to jen v IgG tridach, tak se nic nedeje. Vlastne jsem nikdy nebyla nicim prelecena, pokud jde o boreliozu, protoze u me to muselo byt proste kdysi... Mela jsem i MR hlavy, tam se nic neukazalo, tak jsem to uz proste prestala resit. Sice me nekdy dost obtezuje temer kazdodenni bolest kloubu, rozmazavajici se zrak a mirny motani hlavy, ale dokud nepadam na hubu

Lymess (Čt, 16. 6. 2005 - 11:06)

Jarčo, tam je asi ještě důležitá ta kombinace s Roxithromycinem a vysoké dávkování. Každá ta látka působí na bakérie jinak a páč borélie jsou "mistři převleku a maskování" nestihnou se možná proti tolika různým druhům účinných látek ubránit. Některá ATB, např. penicilin, působí na buněčnou stěnu a ony ty potvory se dokáží přeměnit ve formu BEZ buněčné stěny a tak v klidu přežijí a počkají si a pak se vrátí do původního stavu. Jsou děsně chytré...

Jarca K. (St, 15. 6. 2005 - 20:06)

Lymessi,tak složitý název a on je to Biseptol.Ten jsem brala též, jenže daný naslepo na zánět hrtanu předchozím PL.Jenže v nejhorším ataku mé nemoci (nevěděla jsem že jde o LB) mi nezabral, brala jsem ho však jen 14 dní. Pak na půl roku nic. Po 1/2 roce jsem teprve přišla na to že mám pozitivní LB.Ale na Biseptolu není uvedeno, že je vyloženě na LB?Proč je lepší než ATB, která mají v příbalu přímo na Lym. nemoc?Na tu metodu se své PL zkusím zeptat.Jařča K.

ELENA (St, 15. 6. 2005 - 13:06)

odkaz přímo na výše uvedenou adresu je uvedený na této adrese: http://www.pacienti.cz/vypis.php?kat=borelioza

ELENA (St, 15. 6. 2005 - 11:06)

Víte něco o tzv. boreliových lézích, obrázky na adrese: http://www.lymephotos.com/bg/index.html. Elena

Janika (St, 15. 6. 2005 - 07:06)

Ahoj, ja nemela kliste 5 let a ted najednou za posledni tyden hned 4! ockovana proti encefalitide nejsem. A navic jeste tahle borelioza. 2 klistata jsem chytla v Rakousku a 2 tady v Jižních Cechach. Mam se teda nak pozorovat? a jak poznam ze neco neni v pořádku?

Lymess (Út, 14. 6. 2005 - 15:06)

Ahoj Karle, jak se to čte nevím (u vlastních jmen je to těžké zjistit) a kolik by stála celá léčba taky nevím. Ale ty léky jsou levné (vyrábějí se v obrovských sériích), jejich cenu najdeš na internetových lékárnách, ale bez receptu ti je asi neprodají. Mně v moku nenašli nic (lumbální punkce), měl jsem jen zvýšené (mírně pozitivní) IgG a IgM a kromě nepravidelné menstruace :-)) a nevysvětlitelné laktace :-)) snad všechny boreliozní symptomy, hlavně chycené všechny klouby, od čelistních až po prsty u nohy. Jo a ten Co-Trimoxazol (Trimethoprim/Sulphamethoxazol) je jinak taky Biseptol. Ten je dost známý.

Karel (Po, 13. 6. 2005 - 19:06)

Ahoj Lymessi, jsi dost aktivní a to se mi líbí. Prosím Tě, abych nebyl za blbce ta Gasserova metoda se čte jako (geisrova)? Můj příběh si určitě četl na stránkách Svazu pacientů v listárně Klubu boreliózy.Také jsem toho dost přečetl o LB, ale bohužel jen v češtině, cizím jazykem totiž tak dobře nevládnu.Už se

Lymess (Pá, 10. 6. 2005 - 13:06)

Evžo (ani vy ostatni) nevzdávej to! Běž k tomu svému "expertovi" znovu a zeptej se ho, zda někdy slyšel o tzv. "Gasserově terapii". Jestli ne, tak to bude smutné. Nicméně je to metoda léčení pokročilé LB, založená na kombinaci několika ATB: Roxithromycin (300 mg 2x denně) a Trimethoprim/Sulphamethoxazol (300 mg/1600 mg 2x denně). Trimethoprim a Sulphamethoxazol jsou součástí léku Co-Trimoxazol. V zemích s vyspělým zdravotnictvím se tato metoda poměrně úspěšně používá v léčbě chronické LB všude tam, kde předchozí pokusy selhaly. Hodně štěstí.

Dáša H. (Pá, 10. 6. 2005 - 10:06)

Zdravím Evžu, nejsem žádný odborník na LB a nemám žádné zdravotní problémy - viz výše. Jen mě po přečtení příspěvku napadlo, že když já jsem byla asi 4x přeléčena ATB Doxyhexalem v tabletkách a pak mi ho po půl roce dal MUDr. na průdušky, měla jsem obavy, že mi to nezabere. On řekl, že jsem je brala před půl rokem, že je to dlouhoi A ejhle! Opravdu mi nezabraly a pak mi musel dát ty 3 modré kouzelné slovinské či chorvatské antibiotikové tabletky - nevím, jak se jmenují - abych přestala kašlat. Pak jsem měla po problému. Tím jsem chtěla říct, že jestli náhodou není organismus vůči ATB už imunní, proto už nezabírají. A nebo máte úplně jinou chorobu. A nebo máte sice LB, ale v kombinaci s jinou chorobou, kterou se nedaří odhalit. Já jsem měla asi před 10 lety Cytomegalovirus, ale protože jsem měla jen ten, zbavila jsem se ho po dvou letech. Teď se znovu zaktivoval a s LB se vzájemně ovlivňují, takže s obojím bojuji již 4 roky, hodnoty CMV se příliš nemají k tomu, aby klesaly a nemůžu zlikvidovat ani jednu z obou chorob.

Lymess (Pá, 10. 6. 2005 - 09:06)

To je fakt děs, evžo. Další potvrzení toho, že naši doktoři (byť sebevětší "experti") jsou ultraignoranti. Penicilin v kapačkách na 21 dní (panebože, jak dlouhá doba!!!) je to poslední co ti prospěje. Ty potřebuješ úplně jiné ATB a papat ho v megadávkách alepsoň 4 měsíce, resp. dokud nevymizí všechny symptomy.

evža (Čt, 9. 6. 2005 - 19:06)

Zdravím všechny.Tak nevím co dál, posuďte sami. Po roce íntenzivního léčení ATB (i 21 dní penicilín-kapačky) i různými alternacemi jsem v koncích. Výsledky naprosto stejné jako na počátku léčby: IgG 1745 (norma 900), v likvoru borelie nenalezany, jen porucha hematolikvorové bariéry (což znamená že v organismu proběhla neuroinfekce), sedimentace krve37/58,CRP (reaktivní protein 37mg/l(svědčí pro zánět v organismu)a dvojité viděnía problém se zrakem.Revmatologickýá vyšetření a další vše OK. Zdravotně se cítím stále hůř a již mi dochází humor a optimismus - každodenní brnění rukou od loktů, nohou od kolen dolů, bolesti úponů kloubů,dvojité vidění, závratě pocity na zvracení a únava-již stěží zvládám domácnost.Ve fakultní nemocnici mi největší odborník na boreliózu sdělil, že lidsky mě chápe, ale nic pro mě nemůže udělat-ATB prý není důvod nasazovat neboť patřím k těm u kterých protilátky zůstávají vysoké celý život, já jsem již byla přeléčna. Možná prý vůbec boreliózu nemám jen jsem se s ní setkala a musíme počkat jak to bude postupovat-třeba se vyvine jiné onemocnění(ať příjdu v listopadu).Jako útěchu mi sdělil, že ještě nikoho s LB neviděl v trvale nepohyblivém stavu. Tak proč je mi stále zle!! To opravdu nikoho nezajímá - léčí se laboratorní výsledky a ne skutečný zdravotní stav pacienta.Na infekci mají zavedený postup - přeléčí a pak nemáme nárok si dále stěžovat. Obtíže s boreliózou se totálně podceňují a přehlížejí. AŤ máte štěstí na lepší lékaře a je vám líp než mě.

Dáša H. (Čt, 9. 6. 2005 - 07:06)

Zdravím Jarču, taky Petru. Co se týče IgM a IgG, mám stejné informace jako Petra. Co se týče častosti kontrol, 3 měsíce je krátká doba, hodnoty se moc nepohnou - a to ani hodnota LB a ani mého CMV. Já chodím na krev tak jednou za půl roku. Je to prostě dlouhodobá záležitost, ale to jsme si už všichni zvykli. A až jednou budu mít všechny hodnoty negativní (tak se opiju a budu mít v krvi pro změnu alkohol - to se budou ty LB-potvory tak bát, že už se nikdy nevrátí), je třeba stejně každý půl rok chodit na kontrolní odběry a LB hlídat, jak pravil můj MUDr.Taky pochopitelně přes léto hlídám sebemenší kousnutí od nějaké breberky - komár a jiní jemu podobní - o klíštěti nemluvě - a pokud by se objevil podezřelý flek či flíček, okamžitě ATB.

Jarca K. (St, 8. 6. 2005 - 20:06)

Petro,já četla o třídách IgM a IgG něco jiného.Při časném stadiu nemoci je manifestace ve třídě IgM, ale přejde-li nemoc do chronicity tak už je jen v IgG. Do testu v závěru pozitivní i třídy IgM a IgG mi napsali doznívání akutního onemocnění, nebo reaktivace procesu.Myslím, že laboratoře i lékaři tápou, ale pokud pacientovy přetrávají potíže měl by při pozitivním testu být přeléčen ATB, a co jsem přečetla nyní chce to léčit tak dlouho jak trvají příznaky.Já mám za 3 týdny jít na WesternBlot, tak napíšu jak dopadl.Jinak píšeš o té bolesti hlavy, moje známá, též po LB nemá takové potíže s pohyb. aparátem jako já, ale sužují ji přávě šílený bolesti hlavy, závratě až na vzracení. Buď po fyz, nebo psych námaze. Odezní až po důkladném odpočinku.Byla jí nasazena Antidepresiva, na chvilku při braní se to zlepšilo, ale opět se to vrací. Ona ví, že to souvisí s LB, lékař-neurolog to nechce připustit.Jarča K.

Petra (St, 8. 6. 2005 - 13:06)

Ahoj Miso, omlouvam se, ze pisu az tak za dlouhou dobu, ale prvne jsem mela moc prace, ted jsem byla par dnu nemocna, tak se k tomu konecne dostavam.Teda predne jeste k tem tvym pribuznym. To musis mit doma hrozne tezky, takovy nepochopeni. A kdyz uz ho clovek nema doma, tak kde potom

Lymess (Čt, 2. 6. 2005 - 14:06)

Pro Scroovi: Dobré je doplnit stravu o esenciální mastné kyseliny, které jsou součástí rostlinných olejů (nejlepší prý jsou z pupalky nebo semen černého rybízu) a rybího tuku. Zeptej se v lékarně, určitě něco budou mít (např. rybí tuk v kapslích) - brát pravidelně s jídlem 2 - 4 kapsle denně. Dále pak koenzym Q-10 a další vitamíny a magnézium (pozor na předávkování :-)). A taky nejíst sladké, zato hodně jogurtu a mléčné kvasinky - ty jsou k dostání též v kapslích v lékarně .

Marcela (Čt, 2. 6. 2005 - 10:06)

I když už někde na světě byl prokázán přenos z matky na plod, utčitě to není automaticky, to už by se to dávno vědělo, a z otce na matku a pak na plod, to už je dost nepravděpodobné, asi každá jiná nemoc plodu je pravděpodobnější.

M (St, 1. 6. 2005 - 09:06)

Chtěla jsem se ještě zeptat, jestli když máš člověk boreliózu - muž může mít děti. Nebo lépe řečeno, jestli to nějak zasáhne dítě, pokud bychom ho spolu počali. Nebo se to automaticky krví přenáší na nenarozený plod?

Dáša H. (St, 1. 6. 2005 - 08:06)

Marcelo, já vím, co se může stát. Nemám boreliozu léčenou hned, až po 3/4 roce, to je jeden z důvodů, proč se jí po 4 letech nemůžu zbavit. A nemám jí od klístěte, kousla mě jen nějaká breberka. Druhý důvod je ten, že ještě před boreliozou jsem měla Cytomegalovirus a ten se s LB taky moc nená rád. U boreliozy i CMV je právě důležité, aby se člověk zbytečně nenervoval a nestresoval. Tak se snažím užívat si klidný život. Stres je prevít, to máte stoprocentní pravdu. Vždyť i rakovina se více probudí u pacientů, kteří prožili období stresů a jiných neštěstí. Proto jsem si taky kromě boreliozní kúry, jak píšu Marii, objednala kúru na imunitu. Přesto Vám moc děkuji za reakci a za zájem.

Reklama

Přidat komentář