Reklama

Kolonoskopie

Pro Báju (Út, 17. 2. 2009 - 13:02)

v každém zařízení se postupy liší. Ne všude jsou ochotni vyšetření provádět v narkóze.Na kolonoskopii půjdu potřetí a také vyšeřt.podstoupím už jen v narkóze.Podvakrát mi nepomohla od bolesti ani analgosedace.Jenže si budu muset vyhledat pracoviště,kde budou ochotni mě v narkóze vyšetřit.
pro Bětku:myslím si, že nebyla chyba v propočtu sedativa, ale někdy nějde vyšetření provést právě kvůli zakroucenému střevu a pokračováním ve vyšetření by hrozilo protržení střeva.A dle mých zkušeností ani "uspávačka" někdy nepomůže od bolesti.

Bája (Út, 17. 2. 2009 - 06:02)

mé dvouleté dceři to dělali minulý týden, aby vyloučili nějaké vrozené vady kvůli dlouhodobé zácpě. Uspali ji předtím rajským plynem nebo něčím takovým. Kdybych na to měla jít já, tak se nechám taky uspat!

Bětka (Po, 16. 2. 2009 - 23:02)

Ještě pro Betty-mojí dceři(byla na vyšetřeních kvůli dráždivému trakčníku) museli přerušit vyšetření i při "uspávačce",nedostali se ani až k tenkému střevu.Prý má laicky řečeno, moc zakroucená střeva.Každý je holt jiný a trefit se do propočtením dávky, je asi složité.

Bětka (Po, 16. 2. 2009 - 22:02)

Betty, nepíši, jak BUDU postupovat, ale jak postupovaLI lékaři.Před 7 lety dr.zjišťoval, zda mám nádor, jeden či více-proto se ON rozhodl, že chce, aby moje střeva pracovala peristalticky-normálně se hejbala.Mně šlo pouze o co nejdůkladnější vyšetření, nějaká bolest při něm mne vůbec nezajímala!Následovala operace a od té doby šest dalších kontrolních kolonoskopií, a ty mi dělali vždy s injekcí dolsin+dormicum, probudila jsem se vždy až bylo po vyšetření.Nechávám rozhodnutí na lékařích, předpokládám, že jsou zkušení.Já bych si je také nenechala mluvit do své práce :-))

pro doktora (Po, 16. 2. 2009 - 16:02)

operace se provádí také v narkóze, kde není zapotřebí,aby pacient reagoval na bolesti.Pokud kolonoskopii provádí zkušený gastroenterolog,určitě ví,jak moc si může dovolit přifouknout střeva,aby nedošlo k protržení,...jak prosté)))

Betty Bětce (Ne, 15. 2. 2009 - 20:02)

Tak teď to nějak nechápu...poprvé jsi kolono podstoupila"zaživa",že je lepší vydržet bolest...atd.a teď píšeš,že další budeš podstupovat v narkóze...tomu nerozumím..
Já už další musím jedině v narkóze...vydržím hodně,ale gastroskopie mi stačila...
Prostě nemohu za to,že trpím extrémně vysokou předrážděností...Betty.

Bětka (Ne, 15. 2. 2009 - 19:02)

oprava předchozího příspěvku:Jsem Bětka ne Bětak :-)))

Bětak (Ne, 15. 2. 2009 - 19:02)

Pokud nejsi v narkoze, reaguješ na bolestivost při vyšetření a doktor má možnost přizpůsobit další své postupy.Navíc bez narkozy pracují střeva "normálně", nejsou "uspána"...
Mne před lety v IKEMU primář gastrontrologie upozornil, že kvůli důkladnosti vyřetření by bylo dobré, kdybych vydržela bez jakéhokoliv utišujícího prostředku.Naprosto jsme respektovala jeho postup.A bylo to tak správně.Tlak by silný, ale vydržela jsem to.
Od té doby jsem podstoupila kolonoskopi několikrát v narkoze.

Betty pro dokto (Ne, 15. 2. 2009 - 19:02)

To je teda opravdu prosté a logické,ale někdy to člověka nenapadne...
Čím méně prosté a logické,že...?!
Ale co mám dělat,když mám vysokou dráždivost-popsáno ve výše uvedeném příspěvku a ani analgosedace na mě nepůsobí...?
Tak proto mi kolono dělali v narkóze...

doktor (Ne, 15. 2. 2009 - 19:02)

Ten paradox je ten, že pokud pacient spí ( je v narkoze ), nereaguje na bolest, nemůže doktorovi naznačit, že vyšetření hodně bolí, tudíž asi se už něco nepatřičného ve střevě děje...např. začátek poškozování..jak prosté:-))))).

Betty pro Danie (Ne, 15. 2. 2009 - 17:02)

A ještě,jak se tu zmiňuje Martina...také mám za sebou břišní operace-zatím 3 a zrovna při poslední před měsícem mi odstraňovali srůsty po předchozích...takže si opravdu nrdokážu představit kolono vyš.bez narkózy...

Betty pro Danie (Ne, 15. 2. 2009 - 17:02)

Ten paradox,že v narkóze je větší pravděpodobnost poškození tl.střeva by mě opravdu hodně zajímal..
Domnívala jsem se,že když má lékař pacienta v naprostém klidu,může i v naprostém klidu provést vyšetření...ale věřím tomu...
Jenže já trpím zvýšenou dráždivostí,byl u mě obrovský problém provést i gastroskopii...
Dusila jsem se,měla jsem křeče,pomalu jak epileptik...analgosedace u mě nezabrala...jako kdybych žádnou nedostala...
Takže jsem kolono vyš.musela podstoupit v narkóze,ale nijak mi to nevadilo,protože narkózu snáším dobře a po probuzení jsem se cítila a vždy cítím jako rybička...
A to bylo i po slepáku a po gynekolog.laparoskopii...
Fakt by mě ten paradox velmi zajímal...Betty:)

Daniel pro Bett (Ne, 15. 2. 2009 - 16:02)

Jelikož pracuji ve zdravotnictví, v oboru, který lékaře, co kolonoskopii u mne dělal, zajímal, dali jsme se po vyšetření do řeči. Já měl kol. samozřejmě bez narkózy. Lékař mi říkal, že kolonoskopii v narkóze velice nerad dělá, že právě u ní je nebezpečí poškození střeva větší než bez narkózy, i když to zní dost paradoxně. Bohužel jsem se jej zapomněl zeptat na důvod tohoto paradoxu.

Daniela (Ne, 15. 2. 2009 - 12:02)

Nepisu obvykle do internet.diskusi, ale v tomto pripade udelam vyjimku s ohledem na lidi, kteri se chystaji na kolonoskopii a boji se. Na uvod predesilam, ze mam za sebou gastroskopii bez sedativ - a kolono byla mene neprijemna. Sla jsem k doporucenemu doktorovi a do dobreho zarizeni (prazsky IKEM). To je prvni a asi nejdulezitejsi vec. Predem jsem se s doktorem domluvila na analgosedaci (druha nejdulezitejsi vec) a jeste pred vysetrnim si dohodla, ze mi dopichnou, pokud by to bolelo. To se taky stalo, nebot pres sedaci si matne pamatuju, ze mi to bylo neprijemne a ja nejsem z tech, kteri by se premahali. Celkove si pak pamatuju jen utrzky a probouzeni a pak euforii, ze to mam za sebou a ze me neboli bricho. Ve zprave jsem si precetla, ze to cele trvalo jen 6 minut a ze se dostali az k tenkemu strevu. Nejhorsi tedy byla faze pochybnosti pred vysetrenim, zda mi neni nic vazneho (coz nastesti neni) a cteni diskusnich for na inte?netu. Samotny akt i priprava byly hracka. Co se tyce Fortransu, doktor mi doporucul smichat s grapefruitovym dzusem a skutecne to byla dobra rada, nebot to chutnalo jako grapefruitovy dzus. Akorat doporucuji zacit uz v 16h, nebot kdyz si date prvni davku az v 19h jako ja (po praci), moc se nevyspite. Ucinkovalo to az za dve hodiny, zato pak jsem sla na wc asi sedesatkrat.

Martina (So, 14. 2. 2009 - 15:02)

Toto vyšetření mi dělali asi před devíti lety a jelikož jsem měla v té době zasebou již 3 břišní operace, bylo to strašné. Přes srůsty v břiše se mi tam rvali násilím a děsně to bolelo. Dneska už mám za sebou 5 břišních operací a vím, že příště už by mi to dělali v narkoze. Tak držím palce.

Betty pro Karla (St, 11. 2. 2009 - 13:02)

Kolonoskopií se dá včas zachytit rakovina..
Když už jsou potíže,které popisuješ,je už v drtivé většině případů pozdě..
Je ale pravda,že může při tomto vyš.dojít k poškození tlustého střeva..Stává se to sice velmi vzácně,ale stává...ale bohužel je pravda,že lékaři chybu nepřiznají a ještě se navzájem kryjí...
Já měla kolono 2x v narkóze,Ty asi také,či v hluboké sedaci...o to více nechápu,že když má lékař pacienta uspaného,že se toto může stát...Na provedení vyš.má naprostý klid,když je pacient nehybný,tak by se toto vůbec nemělo stát...
Přeji brzké uzdravení,Betty:)

Karel (Čt, 5. 2. 2009 - 14:02)

Dokud nejsou problemy z travením a stolici raději nikam na kolonoskopii nechoďte.Pokud vzniknou následky po tomto vyšetřeni jsou pak nedozirné.A žádný z lékařů se nepřizná jak Vam střevo ve spánku poškodil.Jako mně!

katka (Čt, 5. 2. 2009 - 13:02)

ahoj kájo... nakolonoskopii sem byla před rokem a bude mě čekat každý rok... nemusíš se vůbec bát, protože ti dají injekci...já si vůbec nic nepamatuju a ani se už nebojím

Alena (Út, 3. 2. 2009 - 18:02)

3. 2. 2009 jem absolvovala kolonoskopii v Praze 11-Hájích. Šla jsem tam s velkými obavami, které se však naštěstí nanaplnily. Dali mi injekci, vyšetření trvalo přes půl hodiny (komplikovaly to srůsty po gynekologické operaci), ale rozhodně se to dalo vydržet. Příště bych se nebála.

Lucie (Út, 3. 2. 2009 - 11:02)

Prodělala jsem kolonkopii před pár dny, a každému doporucím píchnout si inekci, vzbudila jsem se na posledních 5 minut a myslela jsem že to budou taky poslední minuty mého života jaká to byla bolest.

Reklama

Přidat komentář