Reklama

Kolonoskopie

Betty (Čt, 19. 2. 2009 - 19:02)

Ano,to je pravda..omlouvám se-upsala jsem se.. Betty :-)

Petr (Čt, 19. 2. 2009 - 19:02)

Upřesnění drobného detailu - rajský plyn je oxid dusný N2O, nikoli NO2.

Betty (Čt, 19. 2. 2009 - 18:02)

Bětko,
to je príma,ale snad ta e-mailová adresa je správně,myslím,jestli jsi se nepřeťukla..
Je taková neobvyklá..
Tak Ti na ni zkusím písnout..
Ale snad nejsi z daleka..!!Betty:-)

Bětka (Čt, 19. 2. 2009 - 16:02)

Prima, to se mi moc zamlouvá! alselal"seznam.cz

Betty (St, 18. 2. 2009 - 22:02)

Bětko,

máš pravdu,že o věku tykání není..ale nevěděla jsem..tak to je super...!!

Já tu také v DOKTORCE přispívám do více diskusí..právě třeba na téma celková anestezie,chron.únavový sy.na tím trpím i já a kolonoskopie..

Tu jsem měla první před dvěma roky-pro pravděp.chron.zánět slepého střeva..něco nejasného tam bylo,tak jsem šla na operaci..a potvrzen chron.zánět slepého střeva..
Další kolono-zatím druhou,jsem měla vloni v létě-bolesti v pravém podbřišku..slepák byl už dávno venku a kolono prý OK..
Nakonec mě posílali ještě na CT břicha a něco se jim tam nezdálo..takže mě posílali ještě na gyndu..další operace,zjištěna endometrióza..a teď v lednu jsem byla na další..odstranění dalších ložisek..atd.
Ale to už by bylo na další román..a ještě sem do této diskuse tahat gyndu..

Ale břicho mě pobolívá stále a i lékař na gyndě říkal,že tam může být ještě jiná střevní dráždivost..ať si zajdu na chirurgii..

Bětko,máš pravdu,že bychom si mohli založit"nové vlákno" NARKÓZA:-)ale to už na DOKTORCE je ale více příspěvků je na dalším"vlákně"-vlastně stejném:celková anestezie..a tam se také vyjadřuji..
Druhá operace byla pro mě peklo,i když CA snáším velmi dobře..ale to je zase na román..píši o tom tam..a to je vlastně i ten důvod,proč jsem se vrátila do Krče a k tomu požádala stejného anesteziologa,který mě uspával na"slepák"..
Ta druhá operace byla akutní,proto jsem musela jinam-VARUJI PŘED GYNEKOLOGIÍ v Ml.Boleslavi..!!!

A Bětko,vůbec by mi nevadilo-naopak,kdybych s Tebou mohla zajít někdy na kafíčko..móc ráda..ale záleží samozř.na tom,od kud jsi..

Také se znám s jednou paní s DOKTORKY..už asi dva roky..je z Jablonce n.Nisou a asi 10km od Jablonce máme chatu..takže se hlavně na jaře a v létě hodně vídáme,voláme si,píšeme si maily..

Jinak tedy,já jsem z Brandýsa n.Labem..tak teď bych byla móc ráda,kdyby jsi byla v dosahu alespoň do 100 km..
Psala jsem si s jednou paní v diskusi..ale pak jsme zjistily,že nás od sebe dělí 400km..takže ani nemělo cenu si dávat kontakty..

Bětuško,
už jsem hodně unavená,psala jsem dnes hodně mailů a příspěvků do DOKTORKY a ještě byla po nákupech..
Ale zítra si zase můžeme písnout,nevím,zda-li to není předčasné,pro mě ani tak néé,si dát na sebe zezačátku alespoň maily..aby nás tu lidi neukamenovali..a mohli by jsme se-tedy nebudeš-li proti a také nebude-li nás od sebe dělit šílená dálava,domluvit třebas i na nějaké to kafíčko.. co Ty na to..?

Tak zítra sem zase nějak mrknu,zatím se měj moc krásně,Betty :-))

Zdeněk (St, 18. 2. 2009 - 22:02)

Anonym přede mnou je dobrý vtipálek. :-)

Návštěvník (St, 18. 2. 2009 - 21:02)

Je třeba si oně říct,

Zdeněk (St, 18. 2. 2009 - 20:02)

Kolonoskopií jsem zažil za svůj život 17, bohužel většina bez utišujících prostředků, pouze 2, kdy mi něco píchli, ale rozhodně jsem po tom nespal, jenom na pár minut před zákrokem mi to bylo tzv. jedno.
Takže jenom tiše závidím, jak se dnes dávají utišující prostředky automaticky.

Bětka (St, 18. 2. 2009 - 19:02)

Betty, ještě aby nám neřekli, že si máme založit nové vlákno Narkoza:-),i když věřím, že se lidi rádi přiučí, vrátím se ke střevům :-)
Já mám za sebou proto tolik kolonoskopii, že mi před sedmi lety zjistili nádor, následovala operace, ani jsem nemusela mít nějakou léčbu, jen kontroly, za rok zjistili při kolonoskopii v místě šití "něco", muselo to ven, naštěstí pouze zánět, ale na dva měsíce jsem měla vývod z tenkého střeva, aby se vše dobře zahojilo v tlustém.A tak chodím na kolonoskopii každý rok a letos naklušu zřejmě v dubnu.
Vše jsem absolvovala ve VFN na Karláku.

Bětka (St, 18. 2. 2009 - 19:02)

Betty, moc díky, vše je zajímavé!!K tykání-já tu přispívám více na dvě, tři diskuse, všude si tykáme, a i když vědí, že je mi přes šedesát, chtějí si se mnou mladice a mlaďoši(proti mně)dát společný sraz na kafi!A moje prima kamarádka(též z diskuse Doktorka)je třiadvacetiletá holčina(moje děti jsou starší :-))Takže o věku to není,tykej mi a měj se hezky A.

Betty (St, 18. 2. 2009 - 18:02)

Bětko,

omlouvám se za tykání,je to v internetových diskusích normální..ale mě je 37,tak myslím,že je správné,abych vykala..
Nahlédla jsem sem ještě,zdali jste mi nepoložila ještě nějaký dotaz..
Mě klidně tykat můžete..
Mějte se také moc hezky,hlavně Vám přeji to nejcennější-co nejvíce zdravíčka..Betty:)

Betty (St, 18. 2. 2009 - 15:02)

Bětko,

ano,po intubaci může škrábat v krku a může se vyskytnout i chrapot,trvající pár dní.
Je to tím,že pacientovi je zavedena do krku trubička-ale to asi víš a zase záleži na šikovnosti anesteziologa a také na anatomických dispozicích.
Já mám za sebou 3 břišní operace-laparoskopie..
U jedné jsem byla zaintubována příšerně-tři dny jsem téměř nemohla mluvit-asi to bylo tím,že lékařka byla mladá a neměla takovou praxi..
Další k operace jsem podstupovala v Krči..
Při první jsem si říkala,že jde o náhodu,že se intubace p.doktorovi tak povedla,že jsem po probuzení téměř nic necítila..
A když jsem šla na druhou operaci-také do Krče,vyžádala jsem si stejného anesteziologa,který mě uspával při první operaci a to jsem po probuzení necítila v krku vůbec nic..

Co se týče druhé části Tvého dotazu:dolní část těla se dá operovat pod epid.anestézií,když to není možné např. z důvodů,které popisuješ,tak se volí anestezie celková..(dále CA)Většinou si pacient může i vybrat..
Břišní operace je možné provést jedině v CA,v ostatních partiích těla se také může aplikovat lokální anestezie..a různé typy anestézií se také dají kombinovat..

Případy,kdy pacient nemůže podstoupit CA,jsou dnes extrémně vzácné,v dnešní době existují velmi šetrná anestetika a další podpůrné léky-např.právě na srdíčko a pro zkušený anesteziolog dokáže relativně bezpečně uspat i chronicky nemocného pacienta..
Jen je třeba provést podrobnější předoper.vyš.a je třeba důkladnější a delší kontrola a sledování pacienta..

A když jde o nějaký vzácný případ,kdy nelze CA aplikovat,operuje se pouze v případě,že je tento pacient bezprostředně ohrožen na životě..
Téma anesteziologie patří k velmi rozvětveným oborům,snažila jsem se odpovědět,co bylo v mých silách a znalostech a snad je moje odpověď dostačující..
Kdyby Tě náhodou ještě něco zajímalo,klidně napiš,buduli vědět,ráda Ti odpovím..
Zdraví Betty:)

Bětka (St, 18. 2. 2009 - 14:02)

Díky Betty, ráda jsem se poučila.
Zmiňuješ intubaci, díky ní jsem po probuzení vždy pár dní příšerně sípala.Sice jsem vykašlala, po poklepávání si na hrudní kost, tak druhý až třetí den úplnou kouličku ze hlenů, ale stejně mi ještě pár dní držel příšerný hlásek, jak po prozpívané noci na mejdanu :-)
Ještě připíši-před rokem jsem byla na TEP kyčle, původně to vypadalo na epidural, ale když se ani dvěma zkušeným anesteziologům nepodařilo ho napíchnout, šla jsme do celkoé narkozy.Prý věkem(já 63 let), či u někoho i počínajícími osteoporotickými změnami na páteři, je chrupavka tak zkosťnatělá, že se to nepodaří.Docela by mne zajímalo, jak to řeší, když někdo nemůže(např.kvůli srdci) celkovou narkozu u velké operce a epidural mu nenapíchnou.
Měj se hezky A.

Betty (Út, 17. 2. 2009 - 23:02)

Bětko,

jak již jsem psala..Dormicum je velmi silný lék navozující spánek,používá se buď samostatně,či jako premedikace před narkózou a aplikuje se i během narkózy..Zesiluje účinek anestetik..A právě při úvodu do celkové anestezie se také aplikuje jako první lék,přímo nitrožilně.A i když se aplikuje samostatně-bez anestetik,pacient usíná velmi rychle-během pár vteřin.

A to,že Ti dávali nějakou masku a šlo jen o D+D s nejvyšší pravděp.šlo pouze o kyslík..
Při úvodu do celkové anestezie se přidává ještě inhalační anestetikum,většinou již Isofluran a anesteziolog.sestra už aplikuje do nitrožilně uspávací lék..proto pacient velmi rychle usíná..a v případě CA a při větších chirurg.výkonech pak anesteziolog ppokračuje intubací,přidáváním dalších anestetik a asi za 10 min.mohou lékaři začít řezat..tak jsem se trochu více rozepsala i o chirurg.anestezii,když Tě bude ještě něco zajímat,klidně se zeptej,zítra tu budu zase..Betty:)

Bětka (Út, 17. 2. 2009 - 19:02)

Betty, ještě něco, na obličej mi vždy při uspávadlu z D+D dávají něco jako masku, během okamžiku nevím o světě,chtěla jsem se několikrát zeptat a pak se soustředím jen na to, co se ptá lékař mě, nebo na výsledek.Je to kyslík nebo ještě dávají něčeho čuchnout?

Bětka (Út, 17. 2. 2009 - 19:02)

Betty, já v předešlých příspěvcích(třeba rok, dva dozadu) nepoužívala "narkoza" pro můj dolsin+dormicum, ale časem jsem zjistila, že je v tom tady doslova maglajz a už se s tím nespecifikuji.Já za narkozu považuji pouze mé čtyř až šestihodinové(střevo 3x, kyčel-TEP...)
Jmenuješ se také Alžběta?:-)

Betty (Út, 17. 2. 2009 - 15:02)

Ještě pro Báju:

u malých dětí se i gastroskopie dělá v narkóze..když dospělí mají většinou co dělat,aby vyš.zvládli...
Rajský plyn je vlastně oxid dusný-NO2..jde o inhalační anestetikum..dost se divím,protože NO2 je již na ústupu a většinou se již aplikuje Izofluran..

Jsem zdravotník,takže některým věcím dost rozumím..např.právě anesteziologii..Betty:-)

Betty (Út, 17. 2. 2009 - 15:02)

Bájo,

omlouvám se,ale nějak jsem přehlédla výše uvedené příspěvky,pravděp.proto,že jsem hned myší sjela až dolů a na to co je psáno výše mi uniklo...
Mě dělali kolono hned poprvé v narkóze,kvůli obrovským potížím již při gastroskopii,právě proto,že nezabrala analgosedace...takže ani nevím,jaké to je"zaživa"ale já bych to pravděp.nevydržela..protože mi také zjistili klikatější střevo a navíc delší,než by mělo být a i výkon byl proto obtížnější..
Takže bez narkózy ani náhodou...!!

Kolono vyš. v narkóze na 100% dělají v Motole,poprvé jsem byla v Ml.Boleslavi-nejsem z Prahy.Ale měli by to dělat všude,i když někde to dělat nechtějí,ale měli by..
Pacient na to má právo..

A ještě pro Bětku:

Dolsin je opioidní analgetikum a Dormicum je na spaní..ale nejde o narkózu..
Mě při první kolono dávali také Dormicum,pak Apaurin-ten je na potlačení křečí,na které trpím a ještě Propofol-to je anestetikum..
Takže u mě šlo o mělkou narkózu a byl u výkonu přítomen anesteziolog..a ještě než mě uspal,řekl mi,že budu mít na obličeji kyslíkovou masku..za hodinu bylo po všem a byla jsem OK.

Při druhé kolono jsem dostávala inhalační anestetikum Isofluran,již zmíněný Propofol a Sufentu-t.j.opioidní analgetikum..takže šlo též o narkózu..

U tebe,jelikož jsi dostávala Dolsin a Dormicum,šlo pouze o hlubokou analgosedaci,bez vyřazení vědomí...Betty.

Betty (Út, 17. 2. 2009 - 14:02)

Bajo,

předpokládám,že tento dotaz je pro mě...
No,prostě mi nezabrala uklidňující a bolest tišící injekce-analgosedace...
Když si přečteš některé příspěvky výše,jsou tam také takové případy,takže zdaleka nejsem sama...v těchto případech se to někdy stává...
Proto mi muselo být provedeno kolono vyš v mělké narkóze...
Prostě si přečti některé z minulých příspěvků...píši tam i já...Betty

BAJO (Út, 17. 2. 2009 - 14:02)

jak nepomuze uspavacka?jak muzes mit bolest jako po tom jo?dik kata

Reklama

Přidat komentář