Reklama

Kolonoskopie

Sára (Út, 3. 3. 2009 - 21:03)

Ahojky lidi. Pozorně čtu vaší diskusi a jsem za ní vděčná. Já kolonoskopii prodělala před pěti lety.... No, prodělala. Ačkoliv jsem dostala dvojitou dávku jakéhosi analgetika do žíly, bolest byla nesnesitelná a vyšetření se po pár minutách muselo přerušit. Dále se se mnou nic nedělalo. Po pěti letech mám opět potíže a znova mám jít na kolonoskopii. Teď už však vím, že toto vyšetření při vědomí neustojím a zase se nic nezjistí. Navíc je třeba se dostat až k tenkému střevu. V nemocnici mi rovnou řekli, ať s anestezií nepočítám a že vlastně nedávají ani analgosedaci, že je to tak pro ně lepší. Načež jsem tuto nemocnici opustila a zapsala se jinam. Tam jsou bohužel tak vytíženi, že jednotlivá vyšetření a konzultace od sebe oddělují měsíce, takže mezi tím trpím, modlím se, ať nemám raka (to bych asi umřela dřív, než bych byla vůbec vyšetřena) a taky ještě není vůbec jisté, zda to má cenu, neboť ještě ani nevím, zda mi anestezii umožní. Neznáte někdo nějaké zařízení, které umožňuje kolonoskopii v anestezii v okolí Plzně, či Chebu?

Bětka (Út, 3. 3. 2009 - 16:03)

při rektoskopii vidí lékař tak do 18-ti cm, zjistí totéž co při kolonoskopii, tedy i nádor, ale pokud si není jistý že potíže způsobují např.vnitřní hemoroidy, které vidí, pošle stejně na kolonoskopii
jinak se rektoskopie provádí při vědomí, v kleče, stačí vyrázdnění dvěma čípky
kolonoskopie vleže, na boku, někdy při vědomí, někdy v analogosedaci, dokonalé vyprázdnění je nutné silným projímadlem

Terka (Út, 3. 3. 2009 - 11:03)

Jani díky za popis a vysvětlení.Přeji ti hezký den

Jana (Út, 3. 3. 2009 - 11:03)

Kolonoskopie je vyšetření tlustého střeva, kdy ti do konečníku zavádějí endoskop s kamerou, který má projít celým tlustým střevem (popř. i kousek do tenkého, pokud se povede - jako u mně). Na obrazovce se zobrazí, jak střevo vevnitř vypadá, popř. zda tam nejsou nějaké změny - polypy atd.
Rektoskopie je vyšetření konečníku, také se provádí spodem. Tam se zjišťují např. hemeroidy, různá poškození sliznice.

Terka (Út, 3. 3. 2009 - 10:03)

Prosím může mi někdo napsat jaký je rozdíl mezi kolonoskopií a rektoskopií.A jak se provádí? Díky

pro Báju od Bet (Po, 2. 3. 2009 - 13:03)

A ještě dodám,že každé pracoviště a každý lékař má odlišné metody a postupy..
Ale jisté je to,že u malých dětí se kolono vyš.provádí pouze v mělké anestezii.Betty:)

pro Báju od Bet (Po, 2. 3. 2009 - 13:03)

Oxid dusný N2O je anestetický plyn,který má i analgetické účinky a jestiže byl aplikován pouze on,tak je to tak jak píšeš,protože v drtivé většině po ukončení aplikace pouze inhalačního anestetika se paciet velmi rychle probouzí.
A právě i pro analgetické učinky byl aplikován N2O.
Ale při chirurg.výkonech se již téměř nepoužívá.

Ale na kolono vyš.musí být střevo dokonale vyprázdněno,to určtitě víš..
Takže,tomu tošku nerozumím,zdali malé dělali kolono po té,co se zbavila zácpy,po podání kontrastní látky,protože,když není střevo dokonale vyprázdněno,vyš.nelze provést.

Jinak je moc dobře,že malá už krásně každý den kaká,tak hlavně,aby to vydrželo...:-)!!
A na co přišli při kolono vyš?
Držím palečky,ať je vše OK!!
A kdyžtak ještě písni.Betty:-)

Jen pro zajímavost:já jsem se z chirurg.anestezie probrala tak rychle,že se divili lékaři i sestřičky a mohla jsem jít do plesu,nemít rozřezané břicho.
Ale drtivá většina pacientů se po chirurg.anestezii potřebuje prospat..Betty:)

pro Betty od Bá (Po, 2. 3. 2009 - 08:03)

možná je už NO2 na ústupu, ale naši malé(2roky) to dělali v nemocnici v Havířově. V podstatě, když tu masku měla u pusy, tak prý to bylo v pohodě, ale sotva ji to sundali, tak ožila že prý ji museli honit po operačním sále. Tam mě nepustili, to mi jen říkala doktorka. Každopádně na tu zácpu ji až pomohlo když do ni vstřikli kontrastní látku, tak to potom šlo vše ven a od té doby kaká denně:-) Ten týden, co jsme v nemocnici ležely dostala 11 klistýrů, které nepomohly!

Betty pro Alenu (Po, 2. 3. 2009 - 00:03)

Dormicum je velmi silný lék navozující hluboký spánek a při vyš.se aplikuje nitrožilně..
Lékař by Ti měl přidat ještě opioidní analgetikum,např,Sufentu a úplně nejlepší je ještě přidání malinké dávky anestetika-to už jde sice o mělkou narkózu,často se aplikuje Propofol,ale je to nejlepší.
Měli by Ti vyhovět,i když to někde dělají neradi,ale máš na to právo a je to bezplatné.
A každý z nás má jiné reakce,na někoho třeba určitý druh analgosedace ani nepůsobí,já jsem ten případ a nejsem zdaleka sama,viz.příspěvky výše..
Takže jedině slaboučká CA je záruka toho,že nic neucítíš
Já už bych to bez uspání nepodstoupila,stačila mi gastroskopie,protože m.j.trpím také vysokou dráždivostí..

K druhé části Tvého dotazu:
Zase možností je mnoho,i jsem zde četla příspěvky,že některým pacientům Fortrans chutnal..ale takoví jsou raritou..
Mě osobně se nejvíce osvědčilo pití slabého granulovaného čaje jedno jaké příchuti,nejsou vhodné džusy a jiné velmi sladké nápoje,Cola...apod.
Na střevě se může vytvořit lepkavý film,který většinou zkreslí vyš.a musí se event.i opakovat.

Já jsem to tedy dělala tak,že jsem si sebou do nemocnice připravila 2 flašky po 2l.(od dobré vody)granul.čaje.
V den nástupu(kvůli narkóze)po obědě jsem začala pít a vždy jsem zapila čajem,takže se mi alespoň trošku spravila chuť..a co je ještě důležitější,také se zavodní organismus.
Fortrans,i když jde o tekutinu,organismus nezavodní-naopak..

Asi v 15h.jsem si dala pauzu 2h.a pak pokračovala.
Večer jsem byla vyprázdněná,před polednem mi provedli vyš.,které jsem prospinkala a pak byla naprosto svěží a druhý den dopol.jsem šla domů..

Ale je moc možností,na každého jinak zabírají léky,každý snáší vyš.jinak i z důvodu anatomických dipozic,např.kdo má více klikaté střevo,vyš.je bez premedikace více bolestivé a také každé pracoviště má své metody a postupy..
Tak ať to nebolí a hlavně ať je výsledek negativní...!!Betty :-))

Pro Kristýnku (Ne, 1. 3. 2009 - 19:03)

Já na tom nebyla,ale moje známá ano,vlastně dvě a byby v šumperku a prý dobrý. Píchnou ti injekci a dá se to vydržet. Horší to bylo po té injekci,motala se jim hlava.Neboj,bude to dobrý,uvidíš.

Alena (Ne, 1. 3. 2009 - 18:03)

Na kolonoskopii jsem byla už 3x, ale vždy bylo vyšetření bolestivé. Nyní jsem objednaná na květen, s tím, že jsem požádala o super silnou injekci proti bolesti. Lékař mi slíbil dormicum, tak doufám, že to zvládnu. Nemáte někdo zkušenost s pitím fortransu, naposledy mi pití po 2. litru už moc nešlo. díky

Kristýna (St, 25. 2. 2009 - 13:02)

Ahoj jetě nejsem nikde ani objednaná, ale protože jsem měla krev ve stolici tak mě mamka chce na kolonoskopii raději vzít. Chci se zeptat jestli je tu někdo kdo by měl zkušenost s tímto vyšetřením v Šumperku. Děkuji

pro Monu (St, 25. 2. 2009 - 09:02)

Není pravda, že se u kolono vyš. podává analgosedace běžně,pouze na některých pracovištích. Jsou i takové pracoviště, kde nepodají ani uklidňující injekci,natož analgosedaci. Proto je dobré se předem informovat.Ze své zkušenosti ale analgosedaci také DOPORUČUJI!!

Ještě pro Monu (Út, 24. 2. 2009 - 15:02)

K té analgosedaci-ta se podává u gastroskopie na požádání u kolono vyš.je to běžné..musíš mít ale doprovod s autem.Betty:)

Ještě pro Monu (Út, 24. 2. 2009 - 15:02)

Ještě doplním,že při kolono vyš.se podává analgosedace-nitrožilně.
Na někoho ale nepůsobí,jako právě na mě.
A to jsem naštěstí zjistila už při gastroskopii a lékařka doporučovala kolono v mělké narkóze.
Když jsem šla podruhé,posílala mě na vyš.obv.lékařka..a mohla jsem si vybrat,kde kolono vyš.podstoupím..
Většinou to lékaři nedělají rádi,ale na uspání nárok máš-bezplatně..
A můžeš si také pročíst výše uvedené příspěvky...píši tam já,ale i další lidičky z této diskuse..nemá cenu se opakovat..
Tak ať Ti to dobře dopadne,Betty :-)

Betty (Po, 23. 2. 2009 - 21:02)

Mono,
to může mít spoustu příčin...
Břicho je velmi složité a dost často také i individuální...
Mohlo by jít o třeba o žluč.kaménky,ale i o něco ve střevě...
Pokud jde o tl.sřevo a kolono vyš.- nepodceňuj to...mě také nejdříve s podobnými bolestmi posílali na kolono...a já jsem si požádala o provedení vyš.v narkóze...ale kolono bylo OK...a nakonec mě stejně museli operovat-LPSK,aby zjistili příčinu...nakonec byla odhalena...
Mě byla zjištěna gynekolog.dg.-endometrióza...
Rozhodně je lepší podstopit kolono,příp.laparku a mít jistotu...ani sebelepší lékař diagnostik a lékař.přístroje,někdy příčinu neobjasní...
Takže u Tebe typuji to kolono,příp.laparku...
Zdraví Betty :-)

Návštěvník (Po, 23. 2. 2009 - 16:02)

Di už do prdele s tou reklamou sám si to žer

Návštěvník (Po, 23. 2. 2009 - 13:02)

KOMPLETNÍ VÝŽIVA PRO VAŠE TĚLO
7 denní kurz hubnutí zdarma - registrace na www.snama.cz/dieta NEJDE JEN O HUBNUTÍ, ALE PŘEDEVŠÍM O KVALITÍ VÝŽIVU ORGANISMU

mona (Po, 23. 2. 2009 - 13:02)

ahokjky chtela jsem se vas zeptat jestli mate nekdó boleni pod pravim zebrem kousek od pupiku,mam ty to problemy uz delsi dobu a mam strach s kolonoskopie,a taky mam strach s toho ze tim ze mam takove boleni tak ze se neco skaredeho ukaze,jestli muzu poprosit kdyby jste mi mohli napsat jestli ma nekdo taky neco takoveho i drazdivy tracnik,byla bych klidnejsi a nemyslela jen na to nejhorsi,diky

Betty (Čt, 19. 2. 2009 - 19:02)

A ještě dodám malinkatý detail..upsala jsem se jen v chemickém vzorci..ale,že rajský plyn je oxid dusný,to jsem napsala správně..
Ale správné,že jsi mě upozornil..prostě jsem se upsala..Betty :-)

Reklama

Přidat komentář