Reklama

Letní průjmy

Ačkoli neexistuje stoprocentní recept, jak se v létě vyhnout průjmům, rizika minimalizovat můžete. Konzumací bezpečných nápojů ?a potravin, dodržováním hygieny a také udržováním rovnováhy mezi prospěšnými ?a škodlivými bakteriemi ve střevech. Akutní průjem totiž způsobují viry nebo bakterie, které napadají trávicí systém. A je jedno, jestli jste na dovolené u moře, v českém penzionu nebo u rybníka na chalupě.

Průjem je, když ...
Ačkoli odborníci zkoumají průjmy podle příčin a původce, pro dítě i dospělého je největším stresem průjem samotný, který navíc často provází i křeče v břiše, horečka, zvracení či únava. V takovém stavu jsme schopni zapomenout i na důrazná varování odborníků, abychom při průjmu dbali na dostatečný přísun tekutin a minerálů. Proč je to nutné? Protože řídká až vodnatá stolice s frekvencí třikrát či víckrát denně způsobuje dehydrataci organismu a ztrátu pro tělo tak důležitých minerálů, jako je třeba draslík. Přestože se průjmy nevyhýbají nikomu, rychlým odvodněním nejvíc ohrožují děti, těhotné ženy a seniory. S dítětem do 3 let běžte raději k lékaři.

Prevence? Oprašte pravidla z mateřské školky
Před jídlem, po návštěvě toalety a po příchodu zvenku se myjí ruce. Špinavýma rukama si nesaháme na obličej. Nejíme a neolizujeme nemyté či neloupané ovoce a zeleninu. Platí to bez výjimky - tedy i pro meloun, když ho vykusujeme ze zelené slupky, nebo pro plátek citrónu ve sklenici s pitnou vodou. Připomeňte nejen svým dětem, ale i sobě, že mazlíčci na ulici se nehladí. Neznámé kočky a psi mohou být zdrojem střevní nákazy, ale i jiných zdravotních potíží.

Jezte bezpečně
Vyhýbejte se jídlům, u kterých nemáte jistotu, že jsou čerstvá a nezávadná. Častou příčinou prázdninových průjmů bývá třeba zkažené nebo nedostatečně tepelně zpracované maso. Průjem z jídla může klidně přijít i po grilování na zahradě u sousedů. V létě také raději nekonzumujte syrové či polosyrové pokrmy z masa a vajec. Opatrní buďte také v používání mléčných výrobků, které v létě snadno kvasí.

Fast food? Zapomeňte!
Odpusťte si jídla připravovaná v rychlých občerstveních na ulici, zejména v těch, s nimiž nemáte zkušenost. Neriskujte kebaby, hamburgery, bagety s majonézou a pro jistotu ani omelety. V létě samozřejmě není zcela bezpečný ani krvavý biftek z nejluxusnější restaurace. Zkrátka nezapomínejte na to, že při letních teplotách se potraviny rychleji kazí a množí se v nich bakterie, které produkují pro organismus nebezpečné toxiny. A pozor! Jednou z epidemiologicky nejrizikovějších potravin je zmrzlina, proto vsaďte spíše na balený nanuk.

Reklama

Voda ano, ale ...
Zejména v letním období se ve větší míře objevují problémy s hygienicky závadnou pitnou vodou. Pokud tedy nechcete ani na dovolené v Česku riskovat zažívací potíže, raději nepijte kohoutkovou vodu z nevyzkoušeného zdroje a kupujte vodu balenou, v zahraničí pak v každém případě. Tam se navíc doporučuje kupovat pouze nápoje celosvětově známých značek. Zapomeňte i na kostky ledu v nápojích, i ty mohou být zdrojem střevní nákazy.

Střevní potíže hrozí i tehdy, když se nalokáme znečištěné vody na koupališti. Mohou propuknout i kvůli oslabení organismu například v důsledku vysokých letních teplot či nervozity ze změny prostředí.

Odborníci proto doporučují posílit na léto odolnost trávicího traktu užíváním probiotik, která fungují i jako prevence zažívacích a střevních obtíží.
Preventivně je užívejte nejméně týden před dovolenou, po celou dobu dovolené a také několik dní po návratu domů.

Reklama

Komentáře

Lída (Pá, 9. 9. 2016 - 07:09)
Při cestách do zahraničí jsem mívala střevní potíže. Nervozita a exotická jídla zřejmě udělala svoje. Od doby, co beru Probiolact, si každou dovolenou skvěle užívám. Můžu ochutnat i místní speciality a vše je v pořádku.
Reklama