Reklama

Kdy se vyhnout konzumaci sýrů

Obecně se dá říci, že konzumaci sýrů by měli omezit všichni, kdo trpí na neustálou rýmu a nachlazení. Podobně jako ostatní mléčné výrobky, působí sýry hlenotvorně. Kromě toho existují skupiny lidí, které by se měly vyhýbat konzumaci určitých druhů sýra .

Lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu se nedoporučují tvrdé sýry ( 100g sýra obsahuje 80-90 mg cholesterolu).

Těhotné ženy by neměly jíst plísňové sýry, protože obsahují bakterie a plísně, které by mohly ohrozit zdraví nenarozeného dítěte.

Plísňové sýry by měli vyřadit z jídelníčku všichni, kdo trpí kvasinkovou či plísňovou infekcí.

Lidé s vysokým krevním tlakem by neměli jíst sýry typu brynza nebo feta (balkánský sýr), protože obsahují velké množství soli.

Reklama

Lidé s nadváhou by měli jíst tvrdý sýr jen v omezeném množství, neboť je velmi kalorický: 10 g tvrdého sýra má asi 150 kcal.

Vynechání mléčných výrobků včetně sýrů se doporučuje též při onemocnění rakovinou prsu, jelikož mléčné výrobky mohou obsahovat hormony a ani vysoké procento tuku v tvrdých sýrech není při tomto onemocnění vhodné. Byla prokázána souvislost mezi vysokou konzumací sýrů a zvýšeným rizikem onemocnění rakovinou prsu.

Děti či dospělí trpící alergií na bílkovinu kravského mléka by měli sýry z jídelníčku zcela vyloučit.

Autor: mk

Reklama

Komentáře

katarina (Čt, 21. 1. 2010 - 18:01)
10 gramov syra ma 150 kcal? o tom velmi pochybujem, pretoze energeticka hodnota cisteho oleja sa pohybuje okolo 600 kcal/100g. energeticka hodnota plesnovych syrov sa pohybuje okolo 360 kcal/100 g, teda 36kcal/10g. Odkial autor cerpal informacie?
Kedluben (Čt, 21. 1. 2010 - 22:01)
[u]Mléko zahleňuje.[/u] Často se vyskytující argument používaný odpůrci konzumace mléka. Dodnes neexistuje klinická studie, která by tento argument podporovala, existují však klinické studie které tento argument vyvrací. http://www.fzv.cz/web/fzv-poskytuje/tiskove-meterialy/myty/vyziva Takze jak to tedy je? Lide v horach jedi temer vyhradne mlecne vyrobky a nepozoroval jsem, ze by byli nejak "zahleneni".
Anko, Anko, (Pá, 22. 1. 2010 - 08:01)
tys asi ve škole chyběla, když se probíraly jednotky energie. Údaj v kJ je vždy číselně větší než údaj v kcal, a to přesne 4,1868krát.
Reklama