Reklama

Oprátka za osm mrtvých - Olga Hepnarová

Popravčí komora (Út, 23. 3. 2010 - 21:03)

http://www.odsouzeni.estranky.cz/clanky/co-prinesla-media/rozhovor-s-poslednim-ceskym-katem_-pred-popravou-rvacka_-po-ni-panak-rumu___

Ptejte se kniho (Út, 23. 3. 2010 - 20:03)

Text dotazu: Dobry den, mela bych jeden dotaz. Kde byla a je pohřebená Olga Hepnarová. Všude jsem našla, kdy byla popravena, ale vůbec netuším, kde je pohřbená. Mockrát Vám děkuji za odpověď. Odpověď: Dobrý den, místo, kde je pohřbena O. Hepnarová, se nám zjistit nepodařilo. Prameny, které se týkají jejího případu, to neuvádějí, a z pramenů, které se věnují okolnostem trestu smrti, jsme také nezískali jednoznačnou informaci.Nejvíce o tom, jak bylo nakládáno z ostatky popravených, píše T. Bursík:Trest smrti - několik poznámek na okraj, in: Otakar Liška a kol. Tresty smrti vykonané v Československu v letech 1918-1989, Praha : Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu SKPV PČR, 2006 (druhé vydání).Podle této studie bylo od r. 1958 možné urny s popelem popravených vydat příbuzným (do té doby to nebylo možné). O konkrétním případě O. Hepnarové jsme však nic nezjistili.V této otázce by patrně bylo třeba se obrátit na archivy popř. na patřičné instituce. Zkuste se obrátit na Ministerstvo vnitra (http://www.mvcr.cz/), popř. na Národní archiv (odkaz tamtéž, rubrika archivnictví), zda je možné a kde údaj dohledat.

Divný (Po, 22. 3. 2010 - 23:03)

http://uloz.to/2744685/vsechno-je-sracka.mov

Franta (Po, 22. 3. 2010 - 22:03)

Ano, nebyla uznána jako...To neznamená, že bych litoval toho, že tu mezi námy tyhle zrůdy už nejsou!

Franta (Po, 22. 3. 2010 - 22:03)

Tyto různé...Ano, nebyla uznána jako duševně nemocná. Stejně tak jako např. J.Papež, který zneužil a zavraždil malého kluka v kině Metro... Tenkrát se to tak dělalo.

Bartalmission (Ne, 21. 3. 2010 - 13:03)

Tyto různé "analogie" a pseudoanalogie se odchylují od tématu diskuse. O řešení atak různých psychos snad běží diskuse v jiných rubrikách. Olga Hepnarová nebyla psychotička a ani u ní nebyla znalci prokázána jakákoliv ataka.Olga Hepnarová, o které je (nebo má být) řeč na tomto webu, nebyla znalci z oboru psychiatrie a klinické psychologie uznána jako duševně nemocná. Ve znaleckých posudcích, které tvoří součást soudního spisu, byla popsána porucha osobnosti, kterou trpěla. Pokud to někdo neví, tak porucha osobnosti je něco jiného než duševní nemoc. Olga Hepnarová byla plně svéprávná. Věděla dobře co chce udělat, co přesně svým činem způsobí a spáchala jej zcela úmyslně za plného vědomí, cíleně a promyšleně. O tom je argument do této diskuse, ve které chtěl nebo chce někdo z Olgy dělat oběť. Ona však obětí nebyla, ona byla pachatelkou činu, který měl a má své oběti. Taková ta převracecí demagogie, se kterou by se někteří chtěli zastávat vražednice se zrůdným uvažováním,není možná pro všechny účastníky diskuse až tak průhledná a zjevná. Chce to jen se nad věcmi zamýšlet bez emocí, s určitou racionalitou a nezaujatě.

Agent (Ne, 14. 3. 2010 - 13:03)

Nechapu.

Agent (Ne, 14. 3. 2010 - 00:03)

Agente,toho příspěvku pod...Dekuji za podporu. ;o)

Agent (Ne, 14. 3. 2010 - 00:03)

kecáš a lžeš...psychotik...Hm to je zase soda... Neni duvod si nadavat ne? Zyprexu mu postupne (snizovanim davek) vysadili zhruba po roce brani. S tim, ze se ma kontrolovat a v pripade pocitu relapsu okamzite kontaktovat lekare a nasadit znova leky. Po druhy atace se to vysazuje po 5ti letech. Bud si neuvedomujes o cem pisu, nebo psychiatri v pripade tohodle cloveka udelali chybu. Coz je ale divny, protoze to je par mesicu od vysazeni Zyprexy a relaps zatim nemel. Precti si neco o psychoticky atace. Neni to jeste schizofrenie, ale muze se z toho vyklubat, jsou tam priznaky. Tenhle okruh psychoz je jeste docela neprobadanej, takze lekari zkouseji (podle statistik) jak to lecit. Nejsou si s tim sami uplne jisty. Knizka z ktery cerpam informace: Psychoticka porucha a jeji lecba, MUDr. Jan Prasko CSc.

Anna (Ne, 14. 3. 2010 - 00:03)

Agente,toho příspěvku pod tebou si vůbec nevšímej.Je pod tvoji úroveň.Podobné zkušenosti jako máš ty,měla i moje dcera.Bohužel,je to tak,jak píšeš a je to smutné.Nejlepší je se vůbec o jakémkoli léčení na psychiatrii vůbec nezmiňovat.

Agent (So, 13. 3. 2010 - 16:03)

A to vis ze nekecam bludy, nemam k tomu ani zadnej duvod. Mluvim o cloveku po psychoticky atace, ktera byla zalecena, uz vysadil Zyprexu a ani nemel relaps. Tezko proste sezene treba managerskou pozici, pokud bude v zivotopisu a zamestnavateli priznavat co se mu skutecne stalo. Predtim delal managera, a zivotopis ma dobrej. Stredoskolsky vzdelani, nekolikaleta praxe apod. Jedinej problem dlouhodoba pracovni neschopnost po jedny psychoticky atace. Ale to je ostatne jedno, nema smysl se o to prit, a ani to ostatne neni k tematu diskuse.

Agent (So, 13. 3. 2010 - 09:03)

mě nikdo nikdy nezařadil...No ja sem to psal, ten co nemuze sehnat praci ma diagnozu "psychoticka ataka". Nesvadim to na psychiatry, tam zadny pochybeni v tomhle pripade ani nebylo. Problem je v tom, ze protoze byl pro zaleceni dlouhodobe v prac. neschopnosti, musi ted de facto v zivotopise lhat, aby se vubec dostal na pracovni pohovor. Kdyz priznaval potencionalnim zamestnavatelum, ze byl lecenej na psychiatrickou nemoc, tak ho ti zamestnavatele (jejich HR - personalni oddeleni) automaticky radili mezi nevyhovujici. I kdyz s tim uz problem nema, coz mu rekli i lekari. Proste pro zamestnavatele (z jejich pohledu) ma stigma (psychiatrickou nemoc) a tezko sezene praci, pokud tu nemoc nebude tajit.

(So, 13. 3. 2010 - 08:03)

Pro Ja: prosimte neber to co...mě nikdo nikdy nezařadil mezi neschopné.....ani to nemusíš říkat ......asi to prostě nezvládají ....

(So, 13. 3. 2010 - 08:03)

Pockej, aby jsme si rozumneli...A jak víš jakou má ten kámoš ??Uvědom si že je mnoho forem......existují lidi kterým na psychozu lék prostě nezabere vůbec a opravdu do práce chodit nemohou a ty to svádíš na psychiatry.....je to nemoc ...ne jejich vina.Já sice lék mám a jsem kompenzovaná ,ale mohu dělat jednoduchou práco protože se celý život špatně soustředím......ale vůbec bys to na mě nepoznal......prostě o tom nic nevíš.

Agent (Pá, 12. 3. 2010 - 23:03)

Pro Ja: prosimte neber to co jsem psal o psychoze nijak osobne, ja sem fakt trdlo, a kdyz neco napisu, tak to casto muze vyznit uplne jinak nez to myslim. Pokud clovek ma dusevni nemoc, a vi, ze by chodit do prace nezvladal, pak je to samozrejme jeho rozhodnuti a ma na nej pravo. Respektuju to a chapu... myslel jsem to tak, ze Ti lide co znam, tak praci shaneji a na zaklade priznani te nemoci nemuzou zadnou sehnat, protoze HR je po pohovoru automaticky zaradej mezi neschopne, aniz by se tak oni citili, nebo byli. Ok?

Agent (Pá, 12. 3. 2010 - 20:03)

Ja bych si daval pozor na...Pokud to bylo mysleno na mne, pak OH neobdivuji, nevzhlizim k ni, ani rozhodne nechystam podobny incident a nepreji si ani aby se podobny incident opakoval. Sve duvody k tomu co si ale myslim, jsem jiz vyjadril. Rozdil mezi poruchou osobnosti a psychozou (schizofrenii) je mi tez jasny. U OH se jednalo jak chapu ja o schizoidni poruchu osobnosti...

Agent (Pá, 12. 3. 2010 - 19:03)

Protože si...Pockej, aby jsme si rozumneli pri atace psychozy (pri jejim prubehu) vykonavat praci nemuze, to je mi jasny. Ale psychoza (psychoticka ataka) se prece dnes podchyti neuroleptikama (Zyprexa, Quatipin) a ten clovek pak muze fungovat uplne normalne. Akorat bere hodne dlouhou dobu kazdej vecer leky, ne? Je mi jasny, ze to je beh na dlouhou trat. Ono je pak taky dulezity, kdyz ten clovek pak predchazi relapsu, takze nevykonava treba stresujici praci, nocni praci, praci na smeny apod. Zvlaste ve chvili, kdy ty neuroleptika treba po nejaky dobe na doporuceni lekare uz vysazuje. Nemluvim o jiz rozvinuty schizofrenii, tam je to komplikovanejsi a vetsina lidi predpokladam skonci na invalidnim duchodu, aniz by chteli.A taky mam na mysli lidi, kterym se takova ataka psychozy objevila poprve, ve 30ti letech. Takze se to jeste asi da timto zpusobem zalecit.

(Pá, 12. 3. 2010 - 18:03)

Jo k psychologum jo, ale to...Protože si trdlo......myslím psychiatry....a když má někdo psychozu , tak opravdu nemůže pracovat ...někdy...žádný stigma,ale neschopnost ....já ji mám taky a normální práci vykonávat neumím....klidně si to přiznám.....ty tomu vůbec nerozumíš totiž....

kat (Pá, 12. 3. 2010 - 18:03)

Přátelé jen připomínám, že dnes uplynulo 35 let od popravy naší Olinky...

Bartalmission (Pá, 12. 3. 2010 - 18:03)

Ja bych si daval pozor na takove jedince, kteri se v Olze vzhlizeji, povazuji jeji pripad za kultovni, obdivuji ji a kdo vi co se jim honi hlavou. Treba jen nemaji odvahu udelat takovz masakr jako ona, ale tendence a cukani maji. Mohou byt nebezpecni. Olga Hepnarova byla svym chovanim v podstate teroristka. Jeji motivy vychazely z poruchy jeji osobnosti. Pochopme uz jednou ze je rozdil mezi psychotickym onemocnenim a poruchou osobnosti. Bylo by dobre si o tom precist alespon nejakou brozuru.

Reklama

Přidat komentář